Hossan avajaiset 17.6.

poika-ja-koira-web-1-of-1

Kansallispuiston avajaiset, ulkoileva kansanjuhla, ilakoi kuin poron vasa Hossan luontokeskuksen lähiluonnossa. Tämä juhla ei ole yksittäiseen kehään rajattu tai sekuntikellolla aikataulutettu. Luonto antaa omat askelmerkkinsä juhlapäivän kululle, aikataulu on suuntaa antava. Unohda sinäkin kiire, vaella, pysähtele, kokeile, istuskele tulilla ja nauti.avajaiskartta

Tapahtumakartta ja ohjelmisto antavat sinulle täkyjä juhlakattauksen koluamiseen. Voit vaeltaa vapaasti ja antaa Hossan yllättää, kulkea numeroitujen pisteiden polkua, tai valita aikataulusta kiinnostavan ohjelmanumeron. Lähtöpisteenä juhlille toimii Hossan luontokeskuksen pihamaan tapahtumatori, jossa alueen yrittäjät esittelevät tuotteitaan ja artistit valtaavat vuorollaan esiintymislavan. Tapahtumatorilta olet valmis sukeltamaan juhlametsään ja vesien äärelle. Tutustu myös kunnostettuun luontokeskukseen ennen tai jälkeen juhlametsäsukelluksen.

Kunkin ohjelmanumeron yhteydessä on numerotunnus, jolla saat paikannettua esiintyjän tai ohjelmanumeron kartalle. Numerotunnusta klikkaamalla pääset lukemaan lisätietoja kyseisestä ohjelmanumerosta tai esiintyjästä.

10.00 -> 


10-10.30  Ulkojumppaa 1000 hengelle – Ylä-Kainuun Hengitysyhdistys 1

10.30-11  Trubaduuri Jani Kinnunen laulaa 100-vuotiaalle Suomelle 1

10-11  Runonlaulu ja vienalainen joiku kohtaavat vocal folk hopin – yhdessä konsertoivat runolaulaja-tutkija Pekka Huttu-Hiltunen, vienalaisen joiun taitaja Maari Kallberg ja Tuuletar-yhtye 7

10-12.30  Papinpetäjän ikiaikaisella kohtauspaikalla kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Päivi Tervonen ja yllätysvieras kertomassa Hossan muinaisuuteen asti kurottavasta menneisyydestä 8

10-16  Fillari&Kopteri  – kokeile maastopyöräilyä ja tutustu Rajavartioston helikopteriin 1

10-16  Hossan tanssiva, joogaava ja valokuvallinen luontopolku 4

10-16  Hossan hengessä metsäperformanssi & Vaara-kollektiivin taidepolku 5

10-16  Lasten Vapapäivä Huosilammella & Esteetön Hossa -esittelypiste 7

10-16  Kajakkikalastusta, SUP-lautailua ja melontaa 9

10-16  Seipiniemen Kainuu à la Carte, Hossa burger ja kahvila 12

 

11:00 ->


11.15-12.15  Koko perheelle musisoi Vastarannan Siili 1

11-11.30  Yöperhosista tulilla turisee hyönteistutkija Reima Leinonen 3

11.30-12  Erätarinoita omasta takataskustaan kertoo kirjailija Mikko-Pekka Heikkinen 3

11-11.30  Tulen ja karhun synnystä kertoo perinteentutkimuksen emeritusprofessori Seppo Knuuttila 6

11.30-12  Suomussalmelainen tarinaperinne. Tulilla turinoi muun muassa taikaperinteestä kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemi  6

11-11.30  Partisaani-iskusta kertova Vaiettu tarina -monologi käsikirjoittaja-näyttelijä Eero Schroderuksen esittämänä 7

11.30-12  Kalankäsittelynäytös, Kainuun Vapaa-ajankalastajat 7

11-11.20  Tukkilaisten paluu Hossaan! -tukkilaisnäytös 9

10-12.30  Papinpetäjän ikiaikaisella kohtauspaikalla kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Päivi Tervonen ja yllätysvieras kertomassa Hossan muinaisuuteen asti kurottavasta menneisyydestä 8

10-16  Fillari&Kopteri  – kokeile maastopyöräilyä ja tutustu Rajavartioston helikopteriin  1

10-16  Hossan tanssiva, joogaava ja valokuvallinen luontopolku 4

10-16  Hossan hengessä metsäperformanssi & Vaara-kollektiivin taidepolku 5

10-16  Lasten Vapapäivä Huosilammella & Esteetön Hossa -esittelypiste 7

10-16  Kajakkikalastusta, SUP-lautailua ja melontaa 9

10-16  Seipiniemen Kainuu à la Carte, Hossa burger ja kahvila 12

12.30-13.15 Virallinen avajaishetki puheineen ja ohjelmanumeroineen Huosilammen rannalla  raksi

13.00 ->


13.15-14.30  Jaakko Laitinen & Väärä raha musisoi tapahtumatorilla 1

13.30-14  Keinopesät marjasatoa auttamaan – vinkit antaa hyönteistutkija Reima Leinonen 3

13.45-14.15  Suomussalmi ja Suomen itsenäistyminen – keskusteluhetki tulilla  7

13.30-15.30  Suomussalmen kirkkoherra Risto Kormilainen ja Kuopion hiippakunnanemerituspiispa Wille Riekkinen tapaavat ristikansaa papin petäjällä 8

13.45-14  Tukkilaisten paluu Hossaan! -tukkilaisnäytös 9

10-16  Fillari&Kopteri  – kokeile maastopyöräilyä ja tutustu Rajavartioston helikopteriin  1

10-16  Hossan tanssiva, joogaava ja valokuvallinen luontopolku 4

10-16  Hossan hengessä metsäperformanssi & Vaara-kollektiivin taidepolku 5

10-16  Lasten Vapapäivä Huosilammella & Esteetön Hossa -esittelypiste 7

10-16  Kajakkikalastusta, SUP-lautailua ja melontaa 9

10-16  Seipiniemen Kainuu à la Carte, Hossa burger ja kahvila 12

14.00 ->


14.30-14.45  Rajavartioston koirien tottelevaisuusnäytös 1

14.45-15.00  Karhunveistonäytöksen antavat veiston maailmanmesterit Hannu Kyllönen ja Esko Heikura 1

13.45-14.15  Suomussalmi ja Suomen itsenäistyminen – keskusteluhetki tulilla 7

14.30-14.45  Esteettömästä retkeilystä kertoo Aivoliiton Risto Lappalainen 7

14-14.30  Valokuvaajan katse puihin ja metsään – tulilla aiheesta kertoo valokuvaaja Ritva Kovalainen  3

14.30-15  Tulen ja karhun synnystä tarinoi perinteentutkimuksen emeritusprofessori Seppo Knuuttila  3

14-14.30  Kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemi haastelee suomussalmelaisesta tarinaperinteestä. Luvassa erityisesti taikajuttuja 6

14.30-15.30  Vienalaista runonlaulantaa ja kertomuksia rajaseudun alueen runolauluperinteestä. Runolaulaja-tutkija Pekka Huttu-Hiltunen ja vienalaisen joiun taitaja Maari Kallberg 6

13.30-15.30  Suomussalmen kirkkoherra Risto Kormilainen ja Kuopion hiippakunnan emerituspiispa Wille Riekkinen tapaavat ristikansaa papin petäjällä 8

14-14.30  Jukka Takalon Kajakkiorkesteri – Vaarojen laulut 9

10-16  Kajakkikalastusta, SUP-lautailua ja melontaa 9

10-16  Fillari&Kopteri  – kokeile maastopyöräilyä ja tutustu Rajavartioston helikopteriin  1

10-16  Hossan tanssiva, joogaava ja valokuvallinen luontopolku 4

10-16  Hossan hengessä metsäperformanssi & Vaara-kollektiivin taidepolku 5

10-16  Lasten Vapapäivä Huosilammella & Esteetön Hossa -esittelypiste 7

10-16  Seipiniemen Kainuu à la Carte, Hossa burger ja kahvila 12

15.00 ->


15.30-16.15  Tuuletar – avajaisten päätöskonsertti 1

14.30-15.30  Vienalaista runonlaulantaa ja kertomuksia rajaseudun alueen runolauluperinteestä. Runolaulaja-tutkija Pekka Huttu-Hiltunen ja vienalaisen joiun taijaja Maari Kallberg 6

15-15.30  Vastarannan Siili musisoi akustisena Huosilammen laavulla 7

13.30-15.30  Suomussalmen kirkkoherra Risto Kormilainen ja Kuopion hiippakunnan emerituspiispa Wille Riekkinen tapaavat ristikansaa papin petäjällä 8

15-15.20  Tukkilaisten paluu Hossaan! -tukkilaisnäytös 9

10-16  Fillari&Kopteri  – kokeile maastopyöräilyä ja tutustu Rajavartioston helikopteriin  1

10-16  Hossan tanssiva, joogaava ja valokuvallinen luontopolku 4

10-16  Hossan hengessä metsäperformanssi & Vaara-kollektiivin taidepolku 5

10-16  Lasten Vapapäivä Huosilammella & Esteetön Hossa -esittelypiste 7

10-16  Kajakkikalastusta, SUP-lautailua ja melontaa 9

10-16  Seipiniemen Kainuu à la Carte, Hossa burger ja kahvila 12

Avajaisten iltaohjelma 16-02


17.6.-18.6.  Nuku yö ulkona  info

16-20  Seipiniemen iltaohjelma: Hossa burger – koko perheen pikaruokapaikka (11-20), Savusauna ja telttasauna lämpiävät (16-21), Koko perheen nuotiolauluilta (18-20), Seipiniemi Hossa info

19-20.15  Luontodokumentaristi Petteri Saario ja Luonnon parantava voima, luontokeskus Hossa info

21-23.30  Kesäyön maastopyöräretki, Hossa info

21.30->  Jaakko Laitinen & Väärä raha -yhtye tanssittaa, Norwide Hossan Lomakeskus info

22->  Yöttömän yön maastopyöräretki Värikallion kesäyön konsertin kautta, Hossa info

22.30-01  Midnight SUP – Yöttömän yön SUP-retki, Hossa info

24-02  Värikallion kesäyön konsertti: Jukka Takalon Kajakkiorkesteri & Pekko Käppi & K.H.H.L., Värikallio Hossa info

avajaiskartta


Sivun alkuun

1TAPAHTUMATORI

Tapahtumatori eli Hossan luontokeskuksen pihamaa toimii lähtöpisteenä metsäjuhlille. Torilta löydät syötävää moneen lähtöön. Alueen yrittäjät kertovat matkailutuotteistaan ja käsityöläiset myyvät juhlaväelle matkamuistoja kotiin vietäväksi. Erilaiset organisaatiot esittelevät toimintaansa.

Tapahtumatorilla on myös esiintymislava, jonka erilaiset artistit valtaavat vuorollaan:

Ulkojumppaa 1000 hengelle järjestää tapahtumatorilla Ylä-Kainuun Hengitysyhdistys. Juhlakansalla on mahdollista vetristäytyä päivään heti tapahtuman ensimmäisellä tunnilla ja sukeltaa tutustumaan metsän juhlakattaukseen tämän jälkeen. Suomi liikkuu 100 lasissa Hengitysliiton Suomi 100 teeman mukaisesti!

Trubaduuri Jani Kinnunen on nuori suomussalmelainen taiteen moniottelija. Jani on paikallisen Teatteri Retikan vakionäyttelijä, satuilija Lasse Pöystin hengessä, imitoija ja muusikko. Hossan avajaisissa hän nousee tapahtumatorin lavalle kitaran kanssa ja laulaa suomalaisklassikoita alkuperäistaiteilijoita imitoiden. Mukana myös aito janikinnuskipale eli Kaenuulaenen Rotestilaulu.

Vastarannan Siili on oululaismuusikko Jukka Takalon ja Soivan Siilin pehmeän piikikästä laulumusiikkianarkiaa lapsille ja aikuisille.

Jaakko Laitinen & Väärä raha -yhtyeellä on takanaan soittoa rovaniemeläisistä kuppiloista Kazakstanin television. Lappilaislähtöinen etnobändi yhdistää suomalaisen iskelmäperinteen suvereenisti Balkanin rytmeihin. Mukana myös estottomalla suvereniteetilla omaksuttuja turkkilaisia ja kreikkalaisia poljentoja sekä mukaan keitokseen heitettyjä Lähi-idän skaaloja. Kansainvälinen soppa on maustettu oivallisesti kaurismäkeläisellä huumorilla ja slaavilaisella haikeudella.

Tuuletar on komeassa nosteessa oleva neljän naisen taidonnäyte. Vuoden etnoalbumin Emma-palkinnon napanneen yhtyeen musiikki yhdistelee ihmisääntä, suomalaista kansanmusiikkia, hiphoppia ja maailmanmusiikin vaikutteita. Siis tervetuloa matkaan Hossan henkien mailta Bronxiin ja taas kiertoteiden kautta takaisin – tuuletarten konsertti huipentaa avajaispäivän!

Fillari&Kopteri -pisteellä, tapahtumatorin vieressä, sinulla on mahdollista tutustua erilaisiin menopeleihin. Rajavartiolaitos tuo juhlaväen näytille yhden helikopterinsa. Helikopteri on rajaseudun lähin ambulanssi ja päivystapauksen sattuessa se lähtee töihin. Paikalla myös Rajan henkilökuntaa ja koirapartio.

Pyöräilyseura Cyclos Kuusamo kertoo Hossan uudesta maastopyöräilyreitistöstä. Paikalla on myös mahdollista kokeilla niin aikuisten kuin lasten pyöriä ja testata ajotaitojaan tekniikkaradalla. Cyclos vetää lauantai-iltana Hossassa pyöräretkiä ja tällä pisteellä on avajaisten aikaan mahdollista varata paikkansa retkelle.

Rajavartioston koirat vartioivat maamme rajoja muutaman kilometrin päässä Hossasta. Rajan koirat osallistuvat myös kansallispuiston avajaisiin näyttäen taitojaan tottelevaisuusnäytöksessä Fillari&Kopteri -pisteellä.

Pölkky ja moottorisaha kohtaavat karhunveistonäytöksessä. Näytöksen antavat karhunveiston hallitsevat maailmanmestarit Hannu Kyllönen ja Esko Heikura, joiden käsissä pölkky muovaantuu moneen malliin. Veistonäytös Fillari&Kopteri -pisteellä.

2 LUONTOKESKUS


Hossan luontokeskus on alueen sydän. Luontokeskus toimii kansallispuistovierailujen porttina, tietolähteenä, huolto- ja levähdyspisteenä. Juhlavuoden kunniaksi luontokeskus on uudistanut ilmettään. Avartuneessa ravintolasalissa voi nauttia lounaan tai kahvihetken lomassa maisemista ja luontokeskuksen uusista sisällöistä. Stahlberg-salissa pyörii rajaseudun historiasta kertova animaatio sekä kajaanilaisen Riku Karjalaisen Hossan maisemista luoma time lapse -video.

3 TULIPAIKKA

Tällä Huosilammen tulipaikalla tulia pitävät yllä aamupäivällä virkkaavat mummot yhdessä hyönteisasiantuntija Reima Leinosen sekä kirjailija-toimittaja Mikko-Pekka Heikkisen kanssa. Lisää näkökulmia luontoon tuo iltapäivän puolella tulilla vieraileva valokuvaaja Ritva Kovalainen.

Reima Leinonen, Kainuun oma ötökkämies, kävelevä hyönteistietokirja, avaa sanaisen arkkunsa ja kertoo aamupäivän puheenvuorossaan ilmastonmuutoksen vaikutuksesta yöperhosiin. Iltapäivän puolella hän esittelee itse tehtäviä hyönteisten keinopesiä ja kertoo, kuinka keinopesillä voi vaikuttaa oman marjamaansa satoon.

Mikko-Pekka Heikkinen on suomussalmelaislähtöinen toimittaja-kirjailija. Heikkisen kolmas romaani, Poromafia, ilmestyi viime syksynä. Helsinkiläistyneen kirjailijan teksteissä liikutaan pohjoisen mielenmaisemassa ja vapaa-ajalla Heikkinen koluaa mielellään metsiä. Elämänsä ensimmäisen yön autiotuvassa hän on viettänyt Hossassa. Miten retki Kukkurin autiotuvalle muuttui novelliksi ja päätyi Heikkisen esikoisteokseen – muun muassa tämän tarinan kuulet tulilla.

Ritva Kovalainen kertoo valokuvaajan katseesta puihin ja metsään. Kovalainen on valokuvaajan urallaan tehnyt useita teoksia, joissa luonto ja puut ovat keskiössä. Hän on kuvannut viimeisimpään valokuvakirjaansa, Kiero ja villiintynyt, puita ympäri mailman. Osa kuvista on Hossan naapurista, Näränkävaaran aarnimetsistä. Närängästä onkin muodostunut Kovalaiselle rakas paikka.


Virkkaavat mummot ovat iloista muoria, jotka virkkaavat pehmoisia luontograffitteja Värikallion maalausten hengessä. Liity seuraan ja virkkaa omasi!

4 LUONTOPOLKU

Hossan tanssiva, joogaava ja valokuvallinen luontopolku on Hossan perinteikäs luontopolku juhlapukuun puettuna. Luontopolun opasteet antavat lukuohjeet Hossan maiseman tutkimiseen. Juhlapäivän kunniaksi maastoon levittäytyvät taiteilijat luovat puolestaan polulle oman sadunomaisen tunnelmansa. Luontopolun kokonaispituus luontokeskukselle ja takaisin on noin 3 km.

Tanssija Reijo Kela valmistelee Hossan luontopolun varteen installaation Olotila. Reijo Kela on suomussalmelaislähtöinen tanssija, joka on vuosien varrella tehnyt kotikunnassaan useita teoksia luonnon äärelle. Myös vitostien varren tilataideteos Hiljainen Kansa on saanut alkunsa Kelan teoksesta.

Kajaani Dancen nuoret tanssijat taivaltavat yllätyksellisinä hetkinä polun kulkijoiden rinnalla.

Saija Taivalmäki järjestää polun varrella koko perheen luontojoogaa. Pysähdy luontopolun varrella pieneksi tai pidemmäksikin hetkeksi verryttelemään mieltä ja kehoa koko perheelle sopivilla, helpoilla joogaharjoituksilla. Mukana on sopivasti leikkimieltä ja pääset kokeilemaan, millaista on seisoa yhdellä jalalla kuin vahva ja vankka mänty, istua kuin tatti, joogata kuin karhu tai venytellä kuin ilves.

100 yötä ulkona -haasteen kehittänyt suomussalmelaissyntyinen Liisa Louhela  kokoaa   luontopolun varrelle valokuvanäyttelyn ja leiripaikan. Bloggari, valokuvaaja kertoo metsäöistään, hienoista hetkistä, ahaa-elämyksistä ja myös niistä kävyistä selän alla.

Valokuvaaja Ritva Kovalaisen näyttelyssä puut palaavat sinne, mistä ovat alun perin lähteneetkin: metsään. Luontopolun varrella voit käväistä Korpigalleriassa ja miettiä, voiko puiden seurassa viihtyä ja miten metsä vaikuttaa.

5 HOSSAN HENGESSÄ METSÄPERFORMANSSI & VAARA-KOLLEKTIIVIN TAIDEPOLKU

Luontopolun päättävät Hossan hengessä metsäperformanssi ja Vaara-kollektiivin taidepolku.

Hossan hengessä -sirkus- ja musiikkiteos on kolmen suomussalmelaisen taiteilijan avajaisia varten valmistama metsäperformanssi, joka rakentuu suomussalmelaisen säveltäjä Olli Alangon Hossan valssin ympärille. Valssin herättävät metsäeloon muusikot Iida Falck ja Janne Seppänen sekä sirkustaiteilija Lassi Tauriainen. Yhden esityksen kesto 10 minuuttia. Esitys käynnistyy noin 20 minuutin välein.

Kajaanilaisen Vaara-kollektiivin taiteilijoiden äänitaidetta ja esittävää taidetta yhdistelevä taidepolku sukeltaa metsään ja Huosiharjulle huipentaen luontopolkukierroksen.

6 TULIPAIKKA

Tulen äärellä on aina pistetty lauluksi tai tarinaksi, niin ennen kuin nyt. Tällä Huosilammen pisteellä istut lämmittelemään nuotiotulen sekä tarina- ja lauluperinteen äärelle.

Seppo Knuuttila, perinteentutkimuksen emeritusprofessori, kertoo tulen ja karhun synnystä. Seppo Knuuttila tunnetaan tutkijauransa lisäksi myös kirjoittajana, joka on erikoistunut huumorin ja komiikan rooliin ihmiselämässä. Myös ITE-taide on lähellä hänen sydäntään.

Satumaarit Myllyniemi, kainuulaista tarinaperinnettä paljon tutkinut kulttuuriantropologi, avaa ikkunan suomussalmelaiseen tarinaperinteeseen. Hän turinoi tulilla muun muassa paikallisista taikatarinoista.

Pekka Huttu-Hiltunen, runonlaulaja, ja Maari Kallberg, vienalaisen joiun taitaja, vievät kuulijan ikiaikaisen lauluperinteen äärelle. Luvassa vienalaista runolaulantaa ja kertomuksia rajaseudun alueen runolauluperinteestä.

7 ESTEETÖN TULIPAIKKA

Lasten Vapapäivänä Metsähallitus ja Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö tarjoavat ilmaisen kalastusluvan kaikille alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille ns. arvokalakohteilla. Kainuun Vapaa-ajankalastajien kalakummit saapuvat Hossan avajaispäivänä Huosilammelle ja auttavat ja opastavat nuoria kalastajia koko päivän. Omat kalastusvälineet on hyvä ottaa mukaan, mutta välineistöä löytyy myös lainattavaksi. Paikalle tulleet saavat kalakummeilta paitaansa Vapapäivä-pinssin, joka toimii päivän kalastuslupana. Nopeimmille riittää myös Kuusamon Uistimen tai Rapalan lahjoittamia vieheitä. Päivän aikana järjestetään myös kalankäsittelynäytöksiä, ja lisäksi kaikki halukkaat pääsevät tutustumaan kelluntarengaskalastukseen.

Esteetön Hossa -esittelypisteellä tutustut yhteen Hossan parhaista puolista. Varmaan tunnet jonkun, jonka toimintakyky on rajallinen ja liikkuminen metsässä näyttää mahdottomalta. Niin näyttää, mutta on mahdollista, jos niin haluamme. Hossassa me haluamme. Hossan kansallispuiston alueelle 11 kilometrin matkalla on paljon toimintapisteitä, missä on mahdollista liikkua, toimia ja majoittua esteettömästi. Tule tutustumaan Hossan esteettömään tarjontaan vauvasta vaariin ja liikkumisen apuvälineisiin, joilla voit siirtyä hyvin toimintarajoitteisenakin paikasta toiseen. Pisteessä Aivoliiton järjestösuunnittelija Risto Lappalainen, jolla on 20 vuoden kokemus toiminnasta erityisryhmien kanssa Hossassa, Cp-liiton järjestösuunnittelija ja kokemustoimija Piia Jolla, sekä Aivoliiton kokemustoimijat.

Eero Schroderus, suomussalmelainen näyttelijä-käsikirjoittaja, on paikallisen Teatteri Retikan isä. Eero ja ohjaaja-tyttärensä Ulla Schroderus luovat vuosittain Suomussalmen kesäteatteriin uuden kantaesityksen. Käsikirjoittamisen lisäksi Eero näyttelee näytelmissään sekä keikkailee itselleen tekemillään monologiesityksillä. Hossaan Eero tuo yhden monologeistaan, jatkosodan aikaisesta partisaani-iskusta kertovan Vaietun tarinan.

Suomussalmi ja Suomen itsenäistyminen – keskusteluhetki tulilla avaa sinulle Suomussalmen roolia maamme historiassa. Suomussalmen rooli on ollut erityinen itsenäisen Suomen historiassa ja tämän takia paikallinen sananlasku sanookin, että kaikissa suomalaisissa asuu pieni suomussalmelainen. Suomen historiaan liittyvät sodat, pakolaisaallot ja elinkeinorakenteen muutokset ovat koetelleet Suomussalmea kovalla kädellä.

Suomussalmella vaadittiin myös ensimmäisenä julkisesti Suomen itsenäistymistä Venäjän vallan alta. Huhtikuussa 1917 pitäjän kirkossa pidetty kansalaiskokous lähetti pitkän vaatimuskirjeen suuriruhtinaskunnan poliitikoille Helsinkiin.

Varhaista itsenäisyyskirjelmää ja Suomussalmen erityistä roolia itsenäisen Suomen historiassa kerrataan keskusteluhetkessä Huosilammen laavun tulilla. Huhtikuun 1917 itsenäisyyskirjelmän parhaat palat lukee suomussalmelaisen Teatteri Retikan käsikirjoittaja-näyttelijä Eero Schroderus.

Aivoliiton Risto Lappalainen jakaa kokemuksensa kartuttamia ajatuksia esteettömän retkeilyn merkityksestä. Luonto on tärkeä myös monelle vammautuneella ja esteettömän retkeilyn edelläkävijänä Hossa toivottaa myös liikuntaesteiset tervetulleeksi Suomi 100 kansallispuistoon! Riston juttuhetki esteettömän laavun tulipaikalla.

Vastarannan Siili on Jukka Takalon ja Soivan Siilin pehmeän piikikästä laulumusiikkianarkiaa lapsille ja aikuisille.

8 PAPIN PETÄJÄ


Papin petäjä on ikiaikainen kohtauspaikka. Vanhan puun rungosta voi lukea kaiverrettuja viestejä vuosisatojen takaa. Paikallisen perimätiedon mukaan pappi on käynyt kastamassa Hossan lapsia petäjän äärellä. Puuhun liittyy myös muuta tarinaperinnettä. Pysähdy tämän merkkipuun luona aamupäivällä ja tapaat kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Päivi Tervosen kertomassa puun tarinaa. Samalla Päivi avaa Hossan muinaisuuteen asti kurottavaa menneisyyttä. Iltapäivällä petäjän luona päivystävät lääninrovasti Risto Kormilainen sekä Kuopion hiippakunnan emerituspiispa Wille Riekkinen.

9 HOSSA VESILLÄ

Melontaa esittelee Rovaniemen Melojat Nurmiselän rannassa. Paikalla on mahdollisuus kokeilla kajakkeja ja kanootteja ohjatusti sekä kuulla Hossan vesistöistä ja vesiretkeilystä.

SUP-lautailusta kiinnostuneet voivat patikoida Keihäslammelle, missä yrittäjä Teija Mäkinen esittelee lajia.

Kajakkikalastuksen saloihin opastaa Nurmiselällä eräopas Janne Autere.

Tukkilaisnäytökset muistavat Hossan savottahistoriaa. Tukkilaiset Jaakko Saaristo ja Terho Turunen ovat esiintyneet Kuningasjätkä- ja Koiran kynnen leikkaaja- elokuvissa. Näytökset järjestää Metsähallituksen Metsätalous Oy ja Pielisen-Karjalan tukkilaisperinne ry.

Jukka Takalon Kajakkiorkesteri – Vaarojen laulut on laulua laineilla. Kuplettipoppari musisoi orkestereineen vetten päällä. Luvassa uusia ja vanhoja lauluja varsiteiltä, vaaroilta ja jokivarsilta. Järvenselän kantavuutta ja rantojen kaikupintoja hyödyntävässä akustisessa konsertissa mennään ikiaikaisille laulupaikoille. Katsomona rantatörmät, istuimena sammal.

10 SEIPINIEMI

Kainuu à la Carte ja Hossa Burger ovat näläntaittajia idyllisen Seipiniemen suojissa. Kainuu à la Carte -pitopöydässä (10-16) esittäytyy Kainuun runsas ruokaperinne juhlavasti. Hossa Burger (10-20) on puolestaan koko perheen pikaruokapaikka metsän syleilyssä. Seipiniemessä voit myös nauttia idyllisen kahvihetken luonnon helmassa!

Seipiniemen savusauna ja telttasauna lämpiävät avajaispäivän juhlallisuuksien jälkeen klo 16-21. Voit myös vuokrata pyyhkeen paikan päältä! Koko perheen nuotiolauluilta heläyttää paikan soimaan klo 18-20.

Yrittäjät tarjoavat Seipiniemessä myös telttamajoitusta ja välinevuokrausta. Lisätietoja: spiritofhossa@gmail.com; 050-5369476 ja 040-7690326.

11 SULAVA KEKKONEN

Presidentti Kekkosen sydän suli aikanaan Hossalle. Ensikosketuksensa seutuun hän sai kulkiessaan Hossassa isänsä kanssa uittohommissa. Myöhemmin, presidenttinä, Kekkonen kertoi lehtihaastattelussa (1973), että hän muuttaisi mieluusti Itä-Kuusamoon tai Suomussalmen Hossaan, “josta vedet virtaavat Neuvostoliittoon ja taimen nousee sieltä.” Hossa-rakkautensa kunniaksi Suomen pitkäaikaisin presidentti on läsnä myös Hossan avajaisissa. Hänen sydämensä sulaa edelleen näille maisemille – tule itse katsomaan, kuinka lumi-Kekkonen sinnittelee kesäkuun keleissä!

Sulava Kekkonen -lumiveistoksen Hossan avajaisiin toteuttavat kuvataiteilija-lavastaja Markku Hernetkoski ja kainuulainen lumenveistäjä Terho Simanainen.

12 METSÄHOTELLI

Suomen Latu tarjosi viime syksynä sadoille mahdollisuuden yöpyä ulkona Metsähotellissa. Nuku yö ulkona -kampanja keräsi niin suuren suosion, että temppu uusitaan tänä vuonna kolmella paikkakunnalla. Hossan avajaiset ovat samalla yksi Suomen juhlavuoden neljästä Luonnon päivästä ja tämän kesäkuun Luonnon päivän teema on “Rakastu kesäyöhön”. Tämän kunniaksi kansallispuiston avajaispäivänä yksi Suomen Ladun metsähotelleista nousee Hossaan, Iikoskelle. Tarjolla on retkeilytelttoja, laavuja, riippumattoja ja puolijoukkuetelttamajoitusta. Nuku yö ulkona Metsähotellissa Hossassa!

Varaustiedot ja yksityiskohdat julkaistaan myöhemmin. Telttoja pystytetään idylliselle Iikoskelle useampia ja paikkoja riittää yli viidellekymmenelle ensimmäisenä varaavalle. Lisäksi paikalle voi tulla omilla teltoilla. Tarjolla on myös aktiviteetteja, muun muassa patikkaretkiä, melontaa, frisbeegolfia ja maastopyöräilyä.

Katso lisätietoja kohta Avajaisten iltaohjelma Nuku yö ulkona -kampanja!


Avajaisten iltaohjelma 16-02

NUKU YÖ ULKONA

Nuku yö ulkona – Luonnon päivän kunniaksi. Suomen Latu haastaa Luonnon päivänä, lauantaina 17. kesäkuuta 2017, suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Majoitteena voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka kuusen alus. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja yöpyä ulkona – oli se sitten kansallispuistossa, retkeilyalueilla tai omalla takapihalla.

Kampanjan kunniaksi Suomen Latu organisoi kolmelle paikkakunnalle Metsähotellin. Yksi näistä nousee Hossaan, Iikoskelle. Tarjolla on retkeilytelttoja, laavuja, riippumattoja ja puolijoukkuetelttamajoitusta. Paikkoja riittää yli viidellekymmenelle ensimmäisenä varaavalle. Lisäksi paikalle voi tulla omilla teltoilla. Tarjolla on myös aktiviteetteja, muun muassa patikkaretkiä, melontaa, frisbeegolfia ja maastopyöräilyä. Varaustiedot ja yksityiskohdat julkaistaan myöhemmin.

Vaihtoehtoja yöpymiseen Hossassa!

Suomen Ladun Metsähotelli Iikoskella, varaustiedot julkaistaan kevään aikana

Karhunkainalon leirintäalue, oparihossa@suomi24.fi tai puh. 050 3844 692

Spirit of Hossan Metsähotelli Seipiniemessä, spiritofhossa@gmail.com; 050-5369476 ja 040-7690326

Lisäksi omatoimileiriytymistä voi harrastaa kansallispuiston alueella tulipaikkojen ja laavujen läheisyydessä sekä Jatkojärven telttailualueella.

Muistathan, että nuotion saa sytyttää vain osoitetuilla tulipaikoilla! Voimassa ovat tutusti myös roskattoman retkeilyn periaatteet. Sen minkä viet metsään, jaksat myös tuoda sieltä pois!

AIKA: 17.6.-18.6.2017

PAIKKA: Hossan kansallispuisto

SEIPINIEMEN ILTAOHJELMA

Seipiniemen lauantai-illassa lämpiävät savusauna ja telttasauna 16-21. Voit myös vuokrata pyyhkeen paikan päältä! Saatavilla myös pientä iltapalaa!

Pesueesi nälän sammutat Hossa burger – koko perheen pikaruokapaikassa, joka on auki koko päivän 11-20.

Illan huipentaa Koko perheen nuotiolauluilta 18-20. Kitara helähtää idyllisessä Seipiniemessä makkaranpaiston ja saunomisen seurana, tulien äärellä.

Yrittäjät tarjoavat Seipiniemessä myös telttamajoitusta ja välinevuokrausta. Lisätietoja: spiritofhossa@gmail.com; 050-5369476 tai 040-7690326.


AIKA: La 17.6. klo 16-21

PAIKKA: Hossa, Seipiniemi

PETTERI SAARIO JA LUONNON PARANTAVA VOIMA

Petteri Saario esittää Oulangalla ja Paanajärvellä kuvatun dokumenttinsa Luonnon parantava voima ja kertoo luontosuhteestaan sekä siitä, miten päätyi luontofilmien tekijäksi. Lisäksi Petteri puhuu luonnon vaikutuksesta hyvinvointiin ja terveyteen. Tilaisuuden kesto keskusteluineen noin 1 h 15 min.

AIKA: La 17.6. klo 19-20.15

PAIKKA: Hossan luontokeskus, Jatkonsalmentie 6, 89920 Ruhtinansalmi

KESÄYÖN MAASTOPYÖRÄRETKI

Lähtö klo 21.00 Hossalaislampien parkkipaikalta, noin 7 km luontokeskukselta. Reitin mitta on noin 13 km ja kesto noin 2,5 h.

Opastettu iltaretki Hossan hienoimpiin järvimaisemiin. Opastetussa ryhmässä ajetaan leppoisasti yksi uusista mtb-reiteistä eli punainen reitti. Reitti kiertää Hossalaislammilta Muikkupuron ja Ala-Valkeaisen kautta suorastaan mykistävän hienolle Hoiluansärkälle ja edelleen Kokalmusjärvelle.

Paluumatkalle kierretään Lipposensalmen kautta Pitkä-Hoiluan itäpuolista rantaa. Reitin loppupuolella nähdään myös luonnonvoimien jälkiä, kun reitti kulkee myrskytuhoalueen läpi takaisin Pitkä-Hoiluan pohjoisrannelle, ja siitä edelleen takaisin lähtöpaikalle. Retkellä pidetään pidempi tauko Kokalmuksen laavulla, jossa tarjolla muurinpohjalettuja ja nokipannukahvia.

Reitti soveltuu hieman tai jonkin verran maastopyöräilystä kokemusta omaaville. Sateella rantapolkujen juurien liukkaus tekee ajamisesta tarkempaa. Reitillä on yksi terävä, lyhyt nousu sekä jonkin verran pitkospuuosuuksia. Ryhmässä on vetäjä ja perämies.

AIKA: La 17.6. klo 21-23.30

PAIKKA: Hossan punainen maastopyöräreitti. Lähtö reitin lähtöpisteestä eli Hossalaislampien parkkipaikalta, noin 7 km luontokeskukselta.

JAAKKO LAITINEN & VÄÄRÄ RAHA TANSSITTAA

Hossa on tunnettu riehakkaista tansseistaan, joita on tanssittu vuosikymmenten mittaan Hossan hotellilla eli nykyisellä Lomakeskuksella. Avajaisten kunniaksi tunnelman nostaa perinteisessä juhlatalossa kattoon Jaakko Laitinen & Väärä raha.

Jaakko Laitinen & Väärä raha -yhtyeellä on takanaan soittoa rovaniemeläisistä kuppiloista Kazakstanin televisioon. Lappilaislähtöinen yhtye yhdistää suomalaisen iskelmäperinteen vauhdikkaasti Balkanin rytmeihin. Mukana myös estottomalla suvereniteetilla omaksuttuja turkkilaisia ja kreikkalaisia poljentoja sekä mukaan keitokseen heitettyjä Lähi-idän skaaloja. Kansainvälinen soppa on maustettu oivallisesti kaurismäkeläisellä huumorilla ja slaavilaisella haikeudella.

Ravintolassa A-oikeudet.

AIKA: Jaakko Laitinen & Väärä raha aloittaa noin 21.30

PAIKKA: Norwide Hossan Lomakeskus, Hossantie 278 A 89920 Ruhtinansalmi

HINTA: liput 10 €

YÖTTÖMÄN YÖN MAASTOPYÖRÄRETKI VÄRIKALLION KESÄYÖN KONSERTIN KAUTTA 

Lähtö klo 22 luontokeskukselta, mtb-reittien lähtöpisteestä. Reitin mitta tulee olemaan 30-50 km, riippuen ryhmän ajohaluista. Tähän ryhmään osallistuvat voivat jäädä halutessaan yöksikin reitin laavuille tai tuville. Mukaan pyritään saamaan opas, joka jää tarvittaessa yöpyvän ryhmän kippariksi. Muutoin ajetaan sään niin salliessa pitkään ja rauhallisesti tavoitteena kiertää koko sininen reitti.

Retken kesto noin 5-6 h (myös yön yli-ryhmä mahdollinen)

Ryhmä: vetäjä ja perämies (+mahdollinen yöpyvän ryhmän kippari)

Sinisen yöseikkailun reitti kulkee Iikosken kautta edeten järvijonon pohjoispuolisia rantoja kohti Laukkujärveä. Järveltä noustaan ylös Lihapyörteelle johtavalle reitille ja jatketaan kohti Värikalliota.

Poiketaan siniseltä reitiltä Värikalliolle, jossa on yökonsertti. Katso lisää kohdasta Värikallion yökonsertti. Pyörät jätetään siinä vaiheessa ylös ja laskeudutaan jalan alas Värikallion suuntaan. Sen jälkeen palataan takaisin siniselle reitille ja jatketaan kohti teknisempää osuutta Levälampien kautta niin sanotun Valkeisen polulle ja edelleen Kokalmusjärvelle. Laavulla on tarjolla muurinpohjalettuja ja nokipannukahvia.

Kokalmuksen laavulta on mahdollisuus lyhentää reittiä palaamalla takaisin. Muutoin jatketaan kohti Syrjäharjunkierrosta, jonne siirrytään soratiesiirtymän myötä Aittojoen sillalta. Tämä noin 19km kierros sisältää teknisempää harjupolkua, ollen kuitenkin vaihteleva ja monipuolinen kierros. Lipposensalmeen palattua edessä on sinistä reittiä ajaen Jatkonvaaran ylitys, jossa energiat saadaan varsin hyvin tyhjättyä.

Vaihtoehtoisena reittinä voi ajaa myös punaisen reitin loppuosan Pitkä-Hoiluan rantaa pitkin. Jatkonvaaran ylityksen jälkeen tutustutaan uuteen reittiosaan, jossa kierretään syvä kuru lähellä Pistonlehdontietä. Tienylityksen jälkeen nautiskellaan viimeiset neulaspolkupätkät kohti Huosivirtaa. Tässä vaiheessa voi olla, että edessä oleva tiesiirtymä Jatkonsalmentietä maistuu jo hyvälle. Jos kuitenkin mukana on todellisia maastopyöräilyn kestävyysihmeitä, viimeisen 3 km matkan voi ajaa vaativaa Huosiharjun polkua kohti Iikoskelle johtavaa tietä ja sieltä takasin luontokeskukselle.

Reitti soveltuu kokeneille maastopyöräilijöille. Reitti sisältää kaikki Hossan maastojen elementit, upeista neulaspoluista vaativiin harjunousuihin sekä teknisempiin polkuosuuksiin. Ryhmässä on vetäjä ja perämies. Mahdollisuus myös yöpymiseen Kokalmuksen laavulla, pyrimme saamaan mukaan myös kipparin yöpyjiä varten.

Varauduthan myös omaan energiatäydennykseen ja juomiin. Reitin varrelta saa raikasta vettä useammastakin kohdasta.

AIKA: La 17.6. klo 22 alkaen

PAIKKA: Hossan sininen maastopyöräreitti, lähtö luontokeskukselta, mtb-reittien lähtöpisteestä

MIDNIGHT SUP – YÖTTÖMÄN YÖN SUP-RETKI

Tällä keskiyön valoisalla retkellä kierretään upea järvireitti, nautitaan valosta ja hiljaisuudesta, rantaudutaan ihanalle hiekkarannalle, jossa nautitaan picnic-eväät, sytytetään nuotio ja paistetaan makkarat. Lisätietoa reitistä ja muusta sisällöstä julkaistaan toukokuussa.

Osallistujilta toivotaan hiukan aiempaa kokemusta SUPpauksesta tai suoritettua alkeiskurssia, uimataitoa ja vähintään 12 vuoden ikää. Retken ohjaajana toimii ISA:n SUP-ohjaajakoulutuksen suorittanut Teija Mäkinen sekä Hossan Lumon Maija-Reetta ja Lenny Daly.

Osallistujien kannattaa varustautua sään mukaisilla urheiluvaatteilla, ottaa mukaan vesipullo ja varmuuden vuoksi vaihtovaatteet.

AIKA: La 17.6. klo 22.30-01

PAIKKA: Hossan Lumo, Hossantie 278 B, 89920 Ruhtinansalmi

HINTA: 60e. sis varusteet ja picnic-eväät. Maksu käteisellä tai yleisimmillä korteilla.

ILMOITTAUTUMINEN: http://www.varaaheti.fi/lazydogsup tai p. 040-3586609. Voit ilmoittautua myös Hossan Lumon kautta: info@hossanlumo.fi tai p. 0500-166377

Retkellä on säävaraus! Muutokset mahdollisia. 

VÄRIKALLION KESÄYÖN KONSERTTI: JUKKA TAKALON KAJAKKIORKESTERI & PEKKO KÄPPI & K.H.H.L.

Kansallispuiston avajaisten kunniaksi Hossan Värikalliolle kokoontuu kaksi yhtyettä ainutlaatuiseen kesäyön konserttiin, jossa musisoidaan niin vetten päältä kuin maista. Rakastu kesäyöhön yhdessä muusikoiden kanssa.

Jukka Takalon Kajakkiorkesteri – Vaarojen laulut

Kuplettipoppari vetten päällä orkestereineen. Uusia ja vanhoja lauluja varsiteiltä, vaaroilta ja jokivarsilta. Järvenselän kantavuutta ja rantojen kaikupintoja hyödyntävässä akustisessa konsertissa mennään ikiaikaisille laulupaikoille. Katsomona rantatörmät, istuimena sammal.

Pekko Käppi & K.H.H.L.

”Jouhikko-shamaani” Pekko Käppi lataa Suomen väkevimmät loitsut Värikallion myyttisten kalliomaalausten maisemissa.

Hypnoottisista rytmeistä tunnettu Käppi on antanut uuden elämän perinnesoitin jouhikolle kaatamalla kansanmusiikin raja-aidat uuteen uskoon. Lopputuloksena on modernin ja ikiaikaisen keitos, josta löytyy ugrivaikutteiden lisäksi yhtymäkohtia bluesjuuriin, punk-musiikkiin ja tuoreisiin rockvaikutteisiin. Yhdistelmä täydentyy suomalaisesta kansanperinteestä kumpuavilla sanoituksilla.

Lyhin patikointireitti Värikalliolle lähtee Lihapyörteen parkkipaikalta (3,5 km). Opastettu kävely Lihapyörteeltä klo 22.45.

Kesäyön konserttiin voi osallistua myös osana Yöttömän yön maastopyöräretkeä.

Konserttiin Värikalliolle voi saapua omatoimisesti myös kanooteilla ja kajakeilla.

Omat eväät mukaan! Makkaranpaistomahdollisuus.

AIKA: La 17.6. klo 24-02

PAIKKA: Värikallio, Hossa

Sivun alkuun